Kespetin vuosi 2021 – eteenpäin!

Kurkistus Kespetin vuoteen 2021

Viime vuoden aikana Kespetillä otettiin isoja askeleita kansainvälisille markkinoille. Samalla pidettiin kuitenkin mielessä se, että työntekijöiden hyvinvointi on tärkein pohja menestykselle. Sen ylläpitämiseksi tarvitaan pieniä askeleita koko ajan.

Mitä saavutimme vuonna 2021?

Kaiken kaikkiaan vuosi 2021 oli Kespetille hyvä vuosi. Alkuvuodesta korona vaikutti liiketoimintaamme aiheuttaen jonkin verran viivästyksiä, mutta vuoden toisella puoliskolla tilanne saatiin jo normalisoitua. Oli odotettavissa, että liikevaihto tippuu vähän. Tilauskanta omaan tuotantoon pysyi kuitenkin korkeana koko ajan, ja peltipäällysteitä meni hyvin kaupaksi.

Varmasti vuoden isoin juttu oli se, että saimme avattua kansainvälisiä markkinoita: veimme IPCOM-kaupan maaliin ja pääsimme sitä kautta raottelemaan ovia ulkomaille. Esimerkiksi Ruotsissa IPCOM-verkostoon kuuluva ISOPARTNER on ottanut tuotteitamme varastoonsa.

Omaa toimintaamme olemme tehostaneet ja kehittäneet suoraviivaisempaan suuntaan.  Organisaatiossamme on tehty muutoksia esimerkiksi vastuualueiden selkeyttämiseksi.

Olemme myös kehittäneet toimintatapojamme entistä ihmisläheisemmiksi ja ottaneet HR-näkökulman uudella tavalla huomioon toiminnassamme. Ennen meillä ei ole ollut prosesseissa, kuten varastossa tai myynnissä, erikseen HR-puolta mukana. Nyt olemme nimenneet jokaiselle näistä toiminta-alueista henkilön, jonka kanssa työntekijät voivat matalalla kynnyksellä käydä läpi henkilöstöasioita, joita eivät välttämättä halua johdolle asti halua kertoa.

Kaiken takana on asiakas

Kehitystoimiemme tavoitteena on varmistaa hyödyt myös asiakkaille päin. Yleensähän hinnat nousevat, koska kulut nousevat. Kun tehostamme toimintaamme, meidän ei tarvitse siirtää kaikkia kohonneita kuluja suoraan asiakkaillemme. Kun ihmiset viihtyvät töissä, he tekevät tehokkaammin hommia ja pystymme pitämään asiakaspalvelun tason hyvänä.

Asiakkaamme tulevat hyötymään myös uusien tuotteiden saamisesta valikoimaamme IPCOMin kautta. Toisaalta IPCOM-verkoston avulla pystymme auttamaan ulkomaisilla markkinoilla toimivia asiakasyrityksiämme kohdemaissaan.

Kohokohtia vuodelta 2021

Kaikista vuoden 2021 projekteista intensiivisin ja eniten aikaa vievä oli IPCOM-kauppa. Eurooppalainen eristysalan edelläkävijä IPCOM osti Kespet Oy:n koko osakekannan 30.6.2021. IPCOMille tämä oli avaus Suomen markkinoille ja Kespetille mahdollisuus verkostoitua Eurooppaan entistä tehokkaammin.

Valmistelut tehtiin kevään aikana huolellisesti ja kaikki yhtiön sisällä oleva tieto kaivettiin esille, jotta kaikilla olisi mahdollisimman realistinen kuva Kespet Oy:n toiminnasta Suomessa ja ulkomailla. Tavoite oli tehdä järjestely kesäkuun loppuun mennessä, ja monen pitkän palavereissa istutun päivän ja illan jälkeen pääsimme tavoitteeseemme ja allekirjoittamaan sopimuksen, johon molemmat osapuolet olivat tyytyväisiä. Meidän onneksemme meillä oli erinomaiset neuvonantajat lakitoimisto Lecklen puolelta. Yrityskaupan tarkoitus on varmistaa jatkumo Kespetin tekemälle pitkäjänteiselle työlle eristysalalla Euroopassa ja pitää huoli siitä, että voimme kasvattaa toimintaamme ja tarjota tulevaisuudessakin työtä suomalaisille tekijöille Suomessa.

Toinen merkittävä asia vuodelta 2021 oli yhteistyön aloittaminen Rockwool Finlandin kanssa. Kaiken tekemisemme taustalla meillä on pyrkimys jatkuvaan kehitykseen: teemme tänään paremmin kuin eilen ja huonommin kuin huomenna. Haluamme tarjota asiakkaillemme parhaita mahdollisia tuotteita kilpailukykyiseen hintaan ja teemme jatkuvasti töitä sen eteen. Rockwoolin talotekniikkatuotteet laajentavat mineraalivillatuotteiden valikoimaamme entisestään, ja näin voimme tarjota koko Rockwoolin teknisten eristeiden tuoteperheen asiakkaillemme. Projektina tämä oli mielenkiintoinen mutta työläs, sillä varastopaikat, koodit, hinnastot, katalogit ja markkinointimateriaalit sekä -suunnitelmat oli tehtävä uusiksi. Nyt olemme erittäin tyytyväisiä siitä työstä.

Yksi parhaiten mieleen jääneistä asiakasprojekteista viime vuodelta oli peltipäällysteiden toimitus Neste Oyj:n biodiesellaitokseen Singaporeen. Hanke kokonaisuudessaan on 1,5 miljardin euron kokoluokkaa, ja kohteen noin 10 miljoonan euron eristyshanketta veti suomalaisen Arme Oy:n Ari Takala. Toimitimme kaikki tälle työmaalle tarvittavat peltipäällysteet. Biodiesellaitosprojektilla on tärkeä merkitys myös ympäristön kannalta. Neste on toiminnassaan sitoutunut ilmastonmuutoksen vastaiseen kamppailuun, ja saman tavoitteen eteen mekin eristysalalla teemme töitä. Kuten Nesteen uusiutuvat polttoaineet, myös eristäminen on yksi tärkeistä keinoista vähentää kasvihuonekaasupäästöjä.

Mitä opimme viime vuodesta ja mitä lähdemme kehittämään vuonna 2022?

Itse opin ainakin sen, että ei pidä olettaa mitään, vaan aina kannattaa tarkistaa. Tiedonkulun parantamiseen meillä on jo selkeä suunnitelma: jatkossa pidän henkilöstölle kahden viikon välein vartin tiedotustilaisuuden siitä, mitä on tehty ja mitä tullaan tekemään. Tilaisuudessa jokainen saa vapaasti kysyä, jos jotain kysyttävää on.

Uusien työntekijöiden perehdytyksessä meillä on vielä parannettavaa ja siihen haluamme  panostaa, jotta laadukkuus työssämme säilyy ja paranee. Haluamme kehittää myös organisaation eri prosessien yhteispeliä. Yksittäiset osa-alueet toimivat hyvin, mutta niiden välistä yhteistyötä hiomme toimivammaksi.

Tänä vuonna lähdemme hakemaan kasvua ennen kaikkea sitä kautta, että panostamme ihmisten työssä viihtymiseen ja sitä kautta entistä parempaan asiakaspalveluun.

Pekka Asikainen

Pekka Asikainen
Toimitusjohtaja, Kespet Oy

Kysy lisää myynnistämme tai ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella!