SonoTube, ratkaisu viemäreiden äänieristykseen

Viemäreiden äänieristys- ja rakennusten äänitasovaatimukset ovat yleensä hyvin LVI- ja IV-alan ammattilaisten tiedossa. Tieto oikeista äänieristystuotteista kuitenkin puuttuu.

Viemäreiden puuttuva äänieristys aiheuttaa merkittävän meluhaitan esimerkiksi kerrostaloissa. Ylimmistä kerroksista vauhdilla tulevan jäteveden tai sadeveden virtaus kiihtyy pitkissä pystykokoojaputkissa, ja erityisesti kohdissa, joissa viemäri muuttaa suuntaa, syntyy melua. Melua on kolmenlaista: 

  • virtausääni
  • putousääni
  • iskeytymisääni.

Mitä enemmän vedellä on vauhtia ja mitä enemmän matkassa on mutkia, sitä enemmän aiheutuu melua. Jos putket on sijoitettu esimerkiksi makuuhuonetta vasten olevaa seinän taakse, yöunet menetetään melko varmasti. 

Terveellinen asuinympäristö eristämällä

Suomen rakentamismääräyskokoelma (RakMK) määrittelee, millainen äänieristys ja meluntorjunta uudisrakennuksessa tulee olla. Desibelitasojen tulee pysyä riittävän matalalla (33 desibeliä uusissa rakennuksissa ja 35 desibeliä vanhoissa rakennuksissa), jottei synny meluhaittaa. Putkien sijoittelulla on merkittävä vaikutus meluntorjunnassa. Rappukäytäviin koteloidut putket aiheuttavat vähemmän melua kuin asunnon sisällä kulkevat.  

Äänieristys tulee huomioida jo suunnitteluvaiheessa eli suunnittelijan tulee olla tietoinen oikeanlaisista viemäri- ja sadevesiputkien sijoitteluista ja rakennusmateriaaleista. Yksinkertaisinta ja taloudellisinta on sijoittaa kaikki putket yhteen kuiluun ja eristää kuilu. Suunnittelijat ja rakentajat ovat yleensä hyvin tietoisia rakennusten äänitasovaatimuksista, mutta keinot, joilla äänihaittoja hallitaan, ovat vielä vähän hakusessa. Erilaisten äänieristystuotteiden tietämyksessä on vielä parantamisen varaa.

Eristä ääni mahdollisimman lähellä sen syntylähdettä

Ääni kulkee ensisijaisesti ilmassa ja toissijaisesti värähtelynä esimerkiksi seinissä ja katossa. Jälkimmäistä kutsutaan runkoääneksi, ja erityisesti tätä äänimelua pyritään vaimentamaan eristyksellä. Rakennukset tulee suunnitella ja toteuttaa niin, että olosuhteet ovat käyttäjälle tyydyttävät melun suhteen. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilön tulee pystyä työskentelemään, lepäämään ja nukkumaan ilman äänen aiheuttamia terveydellisiä haittoja.

Eristettävä ääni tulisi eristää mahdollisimman lähellä äänen syntylähdettä. Tällöin kannattaa eristää nimenomaan putket, ei kuilua. Jos päädytään eristämään ainoastaan kuilu, meluhaittaa syntyy, kun kuiluun jää tyhjää tilaa. Kuilusta tuleekin koko talon läpikulkeva kaiutinkoppa, joka haittaa asukkaiden elämää.

Eristyskotelon heikkoudet

Tyhjässä tilassa ääni etenee törmäillen vastaantuleviin esteisiin. Ääniaalto voi voimistua matkalla tai mahdollisesti purkautua, jos kohdalle osuu reikä. Ääniaaltojen eteneminen pystytään ehkäisemään eristämällä koteloinnit. Pyöreitä putkia suorakaiteen muotoisessa kotelossa on kuitenkin hankala eristää tiiviisti, jos koko koteloa ei täytetä esimerkiksi ruiskutettavalla eristeellä. Ulkopuoliset eristeet kotelon päällä taas vievät asuintilaa ja saattavat näyttää tökeröiltä.

Yksi ratkaisu on käyttää mahdollisimman painavia putkia. Mitä isompi massa putkella on, sitä paremmin se eristää ääntä. Esimerkiksi valurautaputket ovat hiljaisia, mutta nykyään valurautaputkien seinämävahvuus on enää reilu kolmannes siitä, mitä se oli aikaisemmin. Putket eivät siis ole yhtä ääntä eristäviä kuin aikaisemmin, vaan nekin vaativat erillisen äänieristyksen. 

SonoTube – monta ominaisuutta yhdessä tuotteessa

Olipa sitten kyseessä uusi talo tai saneerauskohde, putket kannattaa eristää siihen varta vasten tehdyillä tuotteilla. Tähän tarkoitukseen meiltä löytyy erinomainen tuote: Atisin SonoTube-kourueriste. SonoTube soveltuu: 

  • viemäreiden eristykseen
  • ilmakanaviin
  • putkistoihin
  • lämpöputkille.

SonoTube rakentuu kahdesta eri materiaalista: tiheästä raskaskumista ja kevyemmästä villasta. Tämän rakenteen ansiosta SonoTube eristää eritaajuisia ääniä laajalla skaalalla. Raskaskumi eristää ja absorboi matalia ääniä, kun taas villa hoitaa korkeat äänet. Lisäksi pinnassa on alumiinilaminaatti, joka toimii höyrynsulkuna. Eriste on valmiiksi kourumallinen, joten se on helppo asentaa putkien päälle tiiviisti. SonoTubea voi leikata veitsellä, ja sen kiinnittäminen onnistuu vaivattomasti eristeeseen valmiiksi asennetun teippisulkijan ansiosta.

SonoTuben eristevahvuus on 25 mm ja valikoimassa ovat halkaisijat 42–219 mm.

Haluatko kuulla lisää SonoTubesta? Jätä yhteystietosi alla olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun yhteydessä.