Energiansäästö on tulevan syksyn erikoishaaste teollisuudelle

Tänä syksynä energian säästämiseen on enemmän tarvetta kuin ehkä koskaan ennen. Lue, mitä kaikkea aiheeseen liittyy.

Astetta alemmas -kampanja kannustaa energiansäästöön

Suomen valtio käynnistää 10.10.2022 Astetta alemmas -energiansäästökampanjan, jossa suomalaisia kannustetaan tekemään konkreettisia energiansäästötoimenpiteitä. 

Taustalla on irtautuminen Venäjän tuontienergiasta, joka on johtanut sähkön, lämmön ja polttoaineiden hintojen korotuspaineisiin. Energia on nyt erityisen kallista ja energian säästäminen on tärkeämpää kuin koskaan. 

Kuluttajia ohjeistetaan muun muassa laskemaan kotien huonelämpötilaa, lyhentämään suihkussa vietettyä aikaa ja käyttämään sähkölaitteita järkevästi. Jokaisella pienelläkin teolla on merkitystä energiansäästötalkoissa. 

Fakta on kuitenkin se, että teollisuudessa on selvästi suuremmat mahdollisuudet säästää energiaa.

Vaihtoehtona suunnitellut sähkökatkot

Iltalehti julkaisi 28.8.2022 energiansäästötalkoista artikkelin, jossa oli haastateltu suomalaisten kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n valvomopäällikkö Arto Pahkinia. Pahkin sanoo, että mikäli talkoot eivät tuota riittävän hyvää tulosta, Suomessa joudutaan todennäköisesti toteuttamaan suunniteltuja sähkökatkoja. 

Fingridin arvion mukaan ensi talven sähkönkulutus voi kulutushuipputilanteessa olla korkeimmillaan noin 15 100 megawattia, josta kotimaisella tuotannolla pystytään parhaimmillaan kattamaan noin 12 300 megawattia. Sähkömarkkinoilla on tällä hetkellä useita epävarmuustekijöitä, joten sähkön riittävyyttä ei pystytä varmuudella arvioimaan.

Pahkin myös muistuttaa, että teollisuus ja yritykset ovat tärkeässä roolissa sähkön kulutuksen vähentämisessä. Hänen mukaansa teollisuus kuluttaa sähköä enemmän kuin maatalous ja asuminen yhteensä. 

Pahkin uskoo valveutuneiden yritysten tulevan mukaan sähkönkulutuksen alentamiseen ja ongelman ratkaisemiseen.

“Toivon, että siellä on herätty tähän ja toivottavasti saadaan kulutusta alemmas”, hän vetoaa.

Miten teollisuudessa voidaan vähentää energiankulutusta?

Ensimmäiseksi yrityksessä on järkevää selvittää, mihin energiaa kuluu ja minkä verran. Sen jälkeen on parempi kuva siitä, mistä energiaa kannattaa lähteä säästämään. 

Suomen olosuhteissa kiinteistöjen lämmitys lohkaisee jo ison osan energiankulutuksesta. Lämmitysmuodon vaihtaminen voi tuoda ratkaisun tähän, mutta aina ei välttämättä tarvita mittavia investointeja uuteen lämmitysjärjestelmään. Esimerkiksi lämmityksen älyohjaus voi olla avain energiasäästöihin. 

Koska lämpöä on nyt kallista tuottaa, sitä ei missään nimessä kannata haaskata. Siksi eristäminen on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. Kiinteistöjen eristäminen tuo säästöjä lämmityskustannuksiin, ja teollinen eristäminen puolestaan teollisuuden erilaisissa prosesseissa käytetyn energian kustannuksiin.  

Teollisen eristämisen tuoma energiansäästö on helppo selvittää ennakkoon TIPCHECK-auditoinnilla, jossa kartoitetaan kohteen energiansäästöpotentiaali. Kysy meiltä lisää – laitetaan yhdessä energiakustannukset kuriin. 

Suomen teollisuudessa on paljon eristämällä saavutettavaa energiansäästöpotentiaalia

EiiF:n (European Industrial Insulation Foundation) maakohtaisen selvityksen mukaan Suomen teollisuudessa on energiansäästöpotentiaalia yhteensä 510 ktoe (yksi toe vastaa yhden raakaöljytonnin sisältämää energiamäärää).

  • Yli puolet (261 ktoe) Suomen teollisuuden energiansäästöpotentiaalista on paperiteollisuudessa
  • Seuraavaksi eniten energiansäästön varaa on sähköntuotannossa (61 ktoe), puuteollisuudessa (38 ktoe) sekä kemianteollisuudessa (37 ktoe).

Säästömahdollisuuksia löytyy kuitenkin varmasti yrityksestä kuin yrityksestä. 

Kannattaa myös muistaa, että energian säästäminen tuo kerralla monentasoisia etuja: Sen lisäksi, että säästetään sähköä tai muuta energiaa, voidaan vähentää merkittävästi hiilidioksidipäästöjä sekä saavuttaa taloudellisia säästöjä. 

 

Lähteet: 

Työ- ja elinkeinoministeriö: Astetta alemmas − energiaa säästäen kohti talvea

Motiva: Aloita energiansäästö nyt 

Fingrid: Tulevan talven sähkön riittävyydessä useita epävarmuustekijöitä – suomalaisten on hyvä varautua sähköpulan aiheuttamiin mahdollisiin sähkökatkoihin

Iltalehti: Valtio hoputtaa kansalaisia energiansäästötalkoisiin – kun sinäkin toimit näin, Suomi voi välttää suunnitellut sähkökatkot

 

Soita suoraan myyntiimme tai ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella!