Back to basics: Perusasiat teollisuuseristämisestä

Talotekniseen eristämiseen verrattuna teollisuuseristäminen painii aivan eri sarjassa, sillä sekä eristämättä jättämisen haitat että eristämällä saavutettavat hyödyt ovat moninkertaisesti suuremmat.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Armacellin kanssa.

Jos teollisuudessa ei eristettäisi…

Otetaanpa alkuun pieni mielikuvaharjoitus:

Tulet aamulla töihin tehtaalle. Kuumat laitteet ja putket hehkuttavat niin, että sinulla nousee hiki pintaan kuin parhaalla etelän lomalla jo ennen kuin olet edes ehtinyt aloittaa töitä. Läntit kainaloissa ovat kuitenkin jo tuttu juttu. Vielä enemmän häiritsee laitteista kantautuva, tehdashallin seinästä toiseen vellova meteli, joka jatkuu koko päivän ja tulee kaikumaan pääkopassa vielä työpäivän jälkeenkin. 

Eikä siinä vielä kaikki. Olet nimittäin tehtaan johtaja ja tiedät, että tämänkin vuorokauden aikana energiaa kuluu hirveitä määriä aivan turhaan. Paineet niskassasi ovat suuret sekä energian hintojen nousun että kiristyvien ympäristövaatimusten takia. Lisäksi takaraivossasi kummittelee onnettomuusriski, joka on kuumien lämpötilojen kanssa työskenneltäessä ja jatkuvan melun ympäröidessä koko ajan läsnä. Mitähän tänäänkin taas sattuu?

Tällaista teollisuudessa olisi, jos siellä ei eristettäisi ollenkaan.

Nykypäivänä tilanne onneksi harvoin on näin huono. Silti monissa teollisuuden kohteissa eristämisen motiivina on edelleen vain se, että pakolliset vaatimukset saadaan täytettyä ja olosuhteet pidettyä riittävän hyvällä tasolla.

Kustannustehokkuus kiikariin!

Teollisuuseristämisen periaatteet ja syyt eristämiseen ovat pääpiirteissään samat kuin taloteknisessä eristämisessä. Teollisuuseristäminen kuitenkin eroaa taloteknisestä eristämisestä siinä, että lämpötilojen skaala on huomattavasti laajempi. Joissakin prosesseissa tarvitaan todella korkeita lämpötiloja, kun taas toisissa mennään reilusti pakkasen puolelle.

Korkeiden lämpötilojen ylläpitäminen vaatii suurta määrää energiaa. Kuten maalaisjärkikin sanoo, silloin myös lämpöhäviöt ovat suuria, ellei eristämistä ole hoidettu viimeisen päälle. Teollisuudessa eristämisellä onkin olennainen merkitys energiatehokkuudelle ja sen myötä kustannustehokkuudelle.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan laskelmat halkaisijaltaan 100 mm paksun putken hukkalämmöstä jokaista metriä kohti havainnollistavat hyvin hukattujen eurojen määrää:

 • Kun putken lämpötila on alle 150 ℃, lämpöhukka on 6,1 MWh/vuosi (180 €).
 • Lämpötilan ollessa 350–500 ℃ lämpöhukka on jo kymmenkertainen, 60 MWh/vuosi (1 800 €).

Laskelmissa käyttötunnit ovat 8 000 h/a ja energian hinta 30 €/MWh.

Äskeisissä luvuissa kyse on vain metrin pituisesta putkesta, ja ne kertautuvat helposti aivan eri sfääreihin, kun lasketaankin vaikkapa kymmenien tai satojen metrien putkistojen lämmönhukkaa.

Hyvä tekninen eristys teollisuudessa

 1. pienentää energia- ja toimintakustannuksia
 2. ylläpitää prosessissa vaadittavaa lämpötilaa ja varmistaa prosessin laadun
 3. ehkäisee kondensaatiota ja auttaa sitä kautta estämään korroosiota
 4. vähentää kohteiden termisiä jännityksiä
 5. vähentää melua
 6. lisää työturvallisuutta ja -terveyttä
 7. parantaa työviihtyvyyttä.

Eristeen lisäksi tarvitaan päällyste ja joskus myös tukirakenteet päällysteelle

Eristemattoa käytettäessä päällyste tuetaan tarvittaessa alusraudoituksella, jotta eriste ei pääse painumaan ja näin heikentämään eristyskykyä. Alusraudoitus asennetaan ennen eristeen asennusta. Eristeen kiinnitykseen voidaan käyttää kiinnityspiikkejä, jotka myös asennetaan ennen eristeen asennusta.

Eristekerroksen asentamisen jälkeen asennetaan päällysteet, jotka suojaavat eristettä. Niitä voidaan valmistaa monista eri materiaaleista, joko alusta asti työmaalla tai teollisesti valmistettuja osia hyödyntäen. Valmiit osat luonnollisesti tekevät työstä paljon tehokkaampaa.

Eristystyön suorittamisen kolme vaihetta teollisuuseristämisessä:

 • Mahdollisten alusrakenteiden ja eristeen kiinnityspiikkien asennus
 • Eristeen asennus
 • Päällysteen asennus.

Olisiko kuitenkin mukavampaa näin:

Tehtaallasi on juuri saatu päätökseen eristysprojekti, joka sujuikin yllättävän sutjakkaasti teollisuuseristämiseen erikoistuneen tuotetoimittajan ja urakoitsijan kanssa. Kerralla laitettiin kuntoon sekä lämpöeristykset että äänieristykset. 

Uskalsit lähteä projektiin, sillä sait jo ennakkoon tarkat laskelmat siitä, millainen takaisinmaksuaika sijoituksella eristyksiin on ja paljonko eristäminen tuo sen jälkeen vuosittain säästöjä. Kyse ei siis ole pelkästään mukavuudesta, vaan ehdottomasti järkipäätöksestä. Jo muutaman vuoden päästä koko lysti olisi maksettu ja tuottaisi tasaista säästöä sekä mielenrauhaa. 

Näihin sanoihin ja näihin tunnelmiin – nähdään taas artikkelisarjan seuraavassa osassa!

Tutustu myös Armacellin ArmaSound-tuotteisiin, jotka yhdistävät ääni- ja lämpöeristyksen.